Sähköherkät ry

Ohjeita terveydenhuoltoon

Tietoa sähköherkkyydestä sinulle, joka työskentelet hoitoalalla.

Tiesitkö, että sähköherkkä henkilö voi tulla paljon sairaammaksi sairaalaympäristöstä? Tutkitusti ainoa hoitokeino sähköherkkyyteen on oireita aiheuttavien altisteiden välttäminen. Parannus sähköherkän terveydentilassa on saattanut viedä kuukausia ja sähköisessä ympäristössä hyvä kunto voi olla hetkessä poispyyhkäisty. Siksi tarvitsemme apuasi.

Reagoimme muun muassa langattomille verkoille kuten älypuhelimille, tableteille, WLAN-verkoille, langattomille DECT-puhelimille, energiansäästölampuille, loisteputkille, tietokoneille, muuntajille (AC/DC), röntgen- ja kuvantamislaitteille. Sairaaloissa käyttöönotettava 4G-teknologia aiheuttaa erityisen monille meistä oireita.

Tavallisia oireita, joita usein ilmaantuu pienen viiveen jälkeen, mutta jotka saattavat jäädä päälle päiviksi, jopa kuukausiksi, ovat sydänoireet, hengenahdistus, huimaus, päänsärky, keskittymisvaikeudet, unettomuus, ihon polttelu, pistely ja kuumotus sekä lihas- ja nivelkivut. Moni sähköherkkä reagoi myös huonolle sisäilmalle, kemikaaleille, on valoherkkä ja ääniherkkä. Reagointi vaihtelee riippuen siitä, miten sähköherkkä kyseinen henkilö on. Ympäristölääketieteen asiantuntijat suosittelevat altisteiden välttämistä tärkeimpänä hoitokeinona, koska muuta toimivaa hoitoa ei vielä ole tarjolla.

Näin voit helpottaa meidän oloamme potilaina ja edistää toipumistamme:

  • Sammuta lähistöllä olevat langattomat päätelaitteet kuten tabletit, kännykät, reitittimet, tietokone ja televisio sekä loisteputket ja energiansäästölamput.
  • Sijoita sähköherkkä mielellään omaan potilashuoneeseen, joka sijaitsee mahdollisimman etäällä langattomista reitittimistä sekä röntgen- ja kuvantamistiloista.
  • Yritä tehdä käynnistä mahdollisimman lyhyt ja altisteeton.

Suhtaudu vakavasti sähköherkkyyteen!

Sähköherkät ry antaa mielellään lisää tietoa aiheesta. Sivuilla on myös tutkimustietoa asiasta.

Tärkeää: Olemme herkkiä monille lääkeaineille, joten älä anna sähköherkälle ruiskeita tai lääkkeitä, jotka sisältävät esimerkiksi elohopeaa/muita metalleja, tai lääkkeitä, joiden sivuvaikutuksena on valoherkkyyttä yms.

Kiitos avustasi ja myönteisestä suhtautumisestasi!