Nettipuhelin

Nettipuhelin on ”lankapuhelin”, joka perinteisen puhelinverkon sijaan kytketään kiinteästi internetiin. Nettipuhelin käyttää VoIP-protokollaa, joten sitä kutsutaan myös VoIP-puhelimeksi.

Edellytyksenä on kiinteä laajakaista. Laajakaistaan liitetty puhelinratkaisu koostuu VoIP-sovitinlaitteesta ja aivan tavallisesta lankapuhelimesta. On myös laitteita, joissa sovitin ja puhelin ovat samoissa kuorissa, mutta niitä ei voi suositella sähköherkille, koska VoIP-sovitin jostain syystä säteilee.

Laitteiston lisäksi vaaditaan myös nettipuhelinpalvelu, joka yleensä on kuukausimaksullinen. Palvelua tarjoaa Nettipuhelin. Lounea (ennen nimellä Härkätien puhelin) tarjosi nettipuhelinpalvelua ennen nimellä ”Puhepalvelu Winha”. Joulukuussa 2023 he eivät enää ota palveluun uusia asiakkaita.

Nettipuhelin-yhtiön laitevalikoimista sähköherkille sopii esimerkiksi yhdistelmä Doro 3000 comfort+Grandstream HT-801. Tähän laiteyhdistelmään siis kuuluu lankapuhelin, sovitin ja tarvittavat kaapelit. Yhdistä puhelin puhelinjohdolla sovittimeen ja sovitin Ethernet-kaapelilla laajakaistamodeemiin tai vastaavaan. Yhdistä laitteet virtalähteisiin ja nämä seinäpistokkeisiin.

Nyt voit soittaa puheluita, ja sinulle voi soittaa nettipuhelinpalvelussa määriteltyyn puhelinnumeroon. Nettipuhelin-yhtiön puheluhinnasto löytyy täältä.

Nettipuhelimen luotettavuus ei ole vanhan lankapuhelimen veroinen – käyttäjät kertovat, että palvelu oikuttelee usein. Parempi silti nettipuhelin kuin ei puhelinta lainkaan.